Veelgestelde vragen

Hieronder treft u een overzicht van veelgestelde vragen:

Is een ligfiets comfortabeler en sneller dan een gewone fiets?

Je ligt ontspannen op je (onder)rug ongeveer zoals in een fauteuil voor de televisie. Er wordt niets afgekneld en je krijgt geen last van zadelpijn. Dit maakt het voor ongetrainden direct mogelijk zonder problemen lange tochten te maken (meer dan 100 km/dag). En door de liggende houding op een ligfiets vang je veel minder wind, al gauw zo’n 50% minder. Zo staat het werelduurrecord op een ligfiets nu op 91,562 km (op naam van de Zwitser Francesco Russo) en het werelduurrecord met een ‘gewone’ racefiets op ‘slechts’ 56,375 km (op naam van de Brit Chris Boardman).

Is fietsen op een ligfiets moeilijker dan op een gewone fiets?

Het fietsen op een ligfiets is in het begin even wennen. De meeste mensen rijden binnen tien minuten weg op een ligfiets. Rondom Leusden zijn veel vrijliggende fietspaden waardoor u geen last heeft van hinderlijk autoverkeer.

Zien andere weggebruikers mij wel als ik op een ligfiets fiets?

We fietsen voornamelijk in natuurgebieden waar we veel gebruik maken van fietspaden. Andere weggebruikers zijn vooral fietsers en wandelaars. Daarnaast is elke ligfiets van Treeker Treks voorzien van een opvallend rood vlaggetje waarmee u ook op overige wegen goed zichtbaar bent voor medeweggebruikers.

Krijg je op een ligfiets geen rare reacties?

Ja! Gelukkig zijn de meeste reacties positief. Vaak vraagt men of een ligfiets wel lekker fietst. Het antwoord is ja, dat kunt u na afloop van de tocht zelf beamen! Door het blikveld van de ligfiets kunt u meer genieten van de omgeving. Een heel enkele keer is een reactie negatief maar dat zal je altijd blijven houden als je kiest voor iets wat niet bij de massa hoort.

Wat betekent het dat de ligfietsen zijn voorzien van een bovenstuur

Over het algemeen geldt dat een bovenstuur voor beginners eenvoudiger te berijden is. Het lijkt meer op een normale fiets. Op een bovenstuur is meer plaats voor zaken als spiegels en computers of GPS systemen. Een bovenstuur heeft ook een grotere wendbaarheid. Dat geldt niet zozeer tijdens het rijden zelf, als wel tijdens het manoeuvreren met de fiets, bij het lopen naast de fiets bijvoorbeeld. Een ander voordeel van een bovenstuur is de betere aƫrodynamica. De armen kunnen achter de benen gehouden worden, waardoor de armen niet voor extra luchtweerstand zorgen.

Kom je met een ligfiets eenvoudiger de berg op?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Een racefietser is vaak eerder boven op een lange berg, domweg omdat zijn fiets veel lichter is. Vaak is het zo dat een rechtopfietser vermoeid boven komt, terwijl de ligfietser op lichte cadans naar boven rijdt. De ligfietser is weliswaar later boven, maar is niet zo buiten adem. Bergop betekent vaak ook bergaf. En dan wint iedere ligfiets het van iedere andere fiets. De veel betere aƫrodynamica van elke willekeurige ligfiets verslaat iedere rechtopfietser. Een leuke ervaring om met volle bepakking op je ligfiets voorbij een peloton racefietsers te rijden!

Kunnen mensen met een fysieke aandoening ook meedoen aan de ligfietstochten?

Over het algemeen gesproken is het antwoord ja. Op een ligfiets neem je automatisch een meer ontspannen maar actieve houding aan, vergelijkbaar met die in een gemakkelijke stoel. Polsen, nek, schouders en rug worden zo minder belast. Echter in de praktijk zitten mensen met een whiplash, RSI- of rugklachten vaak meer gespannen (door angst en onwennigheid) op een ligfiets dan op een gewone fiets. Dit kan als onplezierig ervaren worden. Bij twijfel is het raadzaam een huisarts te raadplegen. Over het algemeen is de ligfiets veiliger dan een gewone fiets. Je kunt harder remmen zonder over de kop te slaan, je valt zelden op je hoofd, je bent dichter bij de grond en valt dus minder hard.

Wat heb je nodig aan uitrusting?

Er zijn geen specifieke eisen aan je uitrusting. Makkelijk zittende kleding is aan te raden. Brede broekspijpen en korte jurkjes zijn af te raden.